Waterdoorlatendheid… Hot topic!

We hoeven het jou waarschijnlijk niet meer te zeggen, maar het ecologische aspect in een tuin(ontwerp) is haast niet meer weg te denken. En daarbij is ‘ecologisch’ nog een zeer breed begrip. Een tuin die bijen en vlinders aantrekt kan ‘ecologisch’ genoemd worden. Maar niet alleen de biodiversiteit kan onder de loep genomen worden… Eén van onze eigen aandachtspunten is de waterdoorlatendheid van een tuin(ontwerp).

Waterdoorlatendheid… Hot topic!
Client
This is some text inside of a div block.
Publicatie datum:
December 24, 2021
Categorie:
Inspiratie
Location
This is some text inside of a div block.
Service
This is some text inside of a div block.

Wateroverlast helpen voorkomen

We verharden met z’n allen terrassen, opritten, tuinpaden, betonplaten voor een poolhouse en noem maar op.

En uiteraard… niets zo fijn als een heerlijke BBQ met de hele familie op een prachtig terras van 60m²! Tuurlijk wel! Maar daarbij denken wij, als professionals, ook graag aan de consequenties van dit verhaal.

In eerste instantie betekent een toename in verharding een afname in groen. Groene zones moeten vaak plaats ruimen voor beton, klinkers of tegels. Op deze plaatsen krijgen nieuwe flora en fauna geen kans meer om te groeien. Ook de bodem wordt volledig waterdicht gemaakt door een onderlaag in steenpuin, beton of stabilisé. Gevolg? Water kan niet meer ter plaatse doordringen in de bodem en zoekt dus noodgedwongen een ander pad naar lager gelegen gebied, vaak met (plaatselijk) wateroverlast tot gevolg.

Je ‘steentje’ bijdragen?

Een kritische blik is uiteraard gemakkelijk… Maar Tuinconsult biedt ook heel graag concrete oplossingen op maat van de klant. Je hoeft je terras, zithoek of oprit zeker niet te schrappen uit je ontwerp!

Tegenwoordig zijn er heel wat oplossingen op de markt.

Wij denken mee in jouw verhaal. Zit je aan je maximale toegelaten oppervlakte die je mag verharden? Zelfs dan zijn er nog oplossingen!

Siergrind kan een eerste snelle en eenvoudige oplossing zijn. Dit klinkt misschien ouderwets, maar tegenwoordig zijn er echt prachtige soorten te verkrijgen. Siergrind oogt chiquer dan beton of asfalt, en is tegelijkertijd veel sterker dan tegels. U combineert dus een solide materiaal met een mooie uitstraling!

Siergrind is verkrijgbaar in verschillende groottes, kleuren en soorten. Ideaal voor budgetvriendelijke opritten en paadjes.

Siersplit heeft een gebroken en hoekige vorm.

Grind of split?

Bij een keuze voor siergrind zult u allereerst moeten kiezen uit split of grind. Split wordt uit steengroeven gehaald, terwijl grind uit de natuur wordt gewonnen, bijvoorbeeld uit een rivier of de zee.

Het voornaamste verschil is de gladheid van beide soorten. Grind is door natuurlijke processen van erosie (zeker wanneer het uit het water wordt gewonnen) veelal gladder. Split wordt in grote brokken uit een steengroeve gehakt en daarna in kleinere stukjes geslagen, waardoor het wat hoekiger en ruwer is.


Nog een ander niet onbelangrijk verschil is de ruime keuze aan steensoorten bij split. Deze is bij grind ietwat beperkter. De keuze voor één van beide soorten siergrind hangt dus een beetje af van de toepassing en uw voorkeuren. Over het algemeen wordt split aangeraden voor paden die worden bereden of belopen, aangezien het vanwege de hoekige structuur beter blijft liggen.

Het grote voordeel van siergrind is zijn waterdoorlatendheid.

Ook de onderlaag wordt voorzien in waterdoorlatend materiaal. Hemelwater krijgt perfect de kans om gelijkmatig in de bodem te trekken. U kan daarbij eventueel nog kiezen om te werken met grindroosters zodat alles netjes op z’n plaats blijft liggen en zodat onkruid minder kans krijgt.

Waterpasserende klinkers zijn niet alleen mooi maar ook heel nuttig om overtollig regenwater af te voeren in de ondergrond.

Eco solutions.

Een andere ecologische oplossing is werken met waterdoorlatende of waterpasserende klinkers en tegels. Zowel de waterpasserende als de waterdoorlatende klinkers loodsen het overtollige regenwater naar de bodem. De waterpasserende klinkers met hun strakke lijnen of vrolijke hoekige vormen leiden het water naar de ondergrond via de brede voegen. De waterdoorlatende klinker is poreus. De klinker doet het dus zonder brede voegen, maar met een open betonstructuur die toelaat dat het water door de klinker trekt. Beide soorten zijn comfortabel te betreden met de fiets of te voet.

De ouderwetse grasdal is ondertussen vervangen door prachtige exemplaren met originele en opvallende vormen. Van elegant of speels, tot strak en modern. Voor elk ontwerp is wel een passende grasbetontegel te vinden. Opgevuld met gras of siergrind zorgen ze meteen voor een bepaalde sfeer in je tuin.

Naast de aandacht voor waterdoorlatende verhardingen kan er zeker ook gedacht worden aan het bufferen en infiltreren van hemelwater.

Meer weten over waterdoorlatendheid? Contacteer ons voor meer info!

Gerelateerde topics:
Ecologisch
Klimaatvriendelijk
Waterdoorlatendheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bij Tuinconsult hebben we heel wat kennis in huis die we graag met u delen en met onze klanten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en laat u inspireren.

Bedankt om je in te schrijven!
Oeps! Er ging iets mis, probeer het even opnieuw.